Εξαιρετική επιτυχία σημείωσε για άλλη μια χρονιά η εκδήλωση «Back to Business» που διοργάνωσε το ΕλληνοΒρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο στις 28 Σεπτεμβρίου 2017 με κεντρικό ομιλητή τον  Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας καθηγητή Γιάννη Στουρνάρα και κύριο χορηγό την ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική.

Στην εκδήλωση  που έλαβε χώρα στο κατάλευκο νεοκλασικό κτίριο της κατοικίας  της πρέσβεως της Μεγάλης Βρετανίας έδωσαν το παρόν εκλεκτοί προσκεκλημένοι από τον πολιτικό και επιχειρηματικό κόσμο.

Τα νέα δεδομένα που δημιουργούν στην Ευρώπη οι διαπραγματεύσεις για το Brexit αλλά και η προσπάθεια που κάνει η Ελλάδα να προσελκύσει επενδύσεις και να επιστρέψει στην ανάπτυξη, κυριάρχησαν στις ομιλίες αλλά και στις συζητήσεις που ακολούθησαν σ' αυτήν την τόσο σημαντική πρωτοβουλία που υλοποιεί κάθε χρόνο το Επιμελητήριο. 

Την εκδήλωση χαιρέτησαν η πρέσβης της Μεγάλης Βρετανίας κα Κέιτ Σμιθ καθώς και οι πρόεδροι του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου Άννα Καλλιάνη και Αλέξανδρος Turner. Η βρετανίδα πρέσβης αναφέρθηκε στην συμβολή του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου στην περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών και  εμπορικών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Βρετανίας στην -μετά Brexit εποχή-.

 

Από αριστερά: Σταύρος Κωνσταντάς Αναπληρωτής Δ/νων Σύμβουλος ΕΘΝΙΚΗ ΑΕΕΓΑ, Νικόλαος  Μακρόπουλος Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΡΩΠΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ, Χριστόφορος Σαρδελής Πρόεδρος Δ.Σ ΕΘΝΙΚΗ ΑΕΕΓΑ

Ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική και κύριος χορηγός της εκδήλωσης, κ. Νικόλαος Μακρόπουλος, προλογίζοντας τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, ξεκίνησε την ομιλία του ευχαριστώντας την Βρετανίδα Πρέσβη για τη φιλοξενία του καθιερωμένου πλέον «Back to Business» στην Πρεσβευτική κατοικία και στη συνέχεια αναφέρθηκε στο κλίμα ελπίδας και αγωνίας που επικρατεί στον επιχειρηματικό κόσμο σήμερα αλλά και στα εμπόδια που υπάρχουν ακόμα για «να πάμε μπροστά», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε και τα οποία συνοψίζονται στις 5 λέξεις: «Αποκρατικοποιήσεις – Μεταρρυθμίσεις - Φόροι - Ρευστότητα και Εμπιστοσύνη».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Μακρόπουλος τόνισε: «H Ελλάδα είναι μια χώρα με πολλές δυνατότητες και πλεονεκτήματα τα οποία πρέπει να αξιοποιηθούν σωστά και να έρθουν στην επιφάνεια, να δώσουν ευκαιρίες, απασχόληση, ευημερία και προοπτικές σε όλους, γιατί το μπορούμε και το αξίζουμε!»

Στο πλαίσιο της ομιλίας του ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, αναφέρθηκε στις «Προκλήσεις και Προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας». Αφού τόνισε ότι η οικονομία βρίσκεται σε ανοδική τροχιά, παρέθεσε σειρά δεικτών που επιβεβαιώνουν την αλλαγή σελίδας, και αναφέρθηκε στις εκτιμήσεις της ΤτΕ για την επόμενη διετία.

Ωστόσο, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την ανάκαμψη η οποία μπορεί να επιτευχθεί μόνον εάν «το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και αποκρατικοποιήσεων υλοποιηθεί ομαλά και σύμφωνα με το καθορισμένο χρονοδιάγραμμα. Για να κεφαλαιοποιηθεί η έως τώρα πρόοδος, να ενδυναμωθούν οι θετικές προοπτικές και να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών για την πορεία της οικονομίας, απαιτείται η απαρέγκλιτη εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος».

Ο Διοικητής κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε σταθερή ανοδική τροχιά, ωστόσο υπάρχει ακόμη δρόμος «προκειμένου να διασφαλιστεί η επιστροφή της στην χρηματοπιστωτική κανονικότητα μετά από επτά χρόνια σημαντικών θυσιών του ελληνικού λαού».

Μεταξύ των προσκεκλημένων της ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση ήταν εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου, του ασφαλιστικού και  τραπεζικού τομέα.