Ο κ. Νικόλαος Μακρόπουλος, Πρόεδρος της ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική και Αντιδήμαρχος Αθηναίων, μιλά στην «Ασφαλιστική Αγορά» για τα σχέδιά του, κάνει αναφορές στο παρελθόν, αποκαλύπτει μοναδικές λεπτομέρειες για τη ζωή του, δηλώνει έτοιμος να συμβάλει για μια ακόμη φορά…

Πολίτης του κόσμου, με απήχηση σε μεγάλα κέντρα «οικονομίας», «πολιτισμού» και «αποφάσεων», ο κ. Νικόλαος Μακρόπουλος, Πρόεδρος της ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική και Αντιδήμαρχος Αθηναίων, έχει κερδίσει επάξια μια ξεχωριστή θέση στη σύγχρονη ελληνική οικονομική και κοινωνική ζωή.

Δημιουργικός, οραματιστής, με ισχυρή παρουσία στην επιχειρηματικότητα και ουσιαστική παρέμβαση στα κοινά, αποδεικνύει καθημερινά ότι γνωρίζει να πετυχαίνει.

Ανιδιοτελής υποστηρικτής της συλλογικής ανάπτυξης, επιδεικνύει πλούσια κοινωνική δράση.

Με σκέψεις και ιδέες που γίνονται πράξη, αναζητά διαρκώς το επόμενο καλύτερο βήμα. για την εταιρεία του, την ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική, και για τον Δήμο Αθηναίων. για την ασφαλιστική αγορά και την επιχειρηματικότητα. για την ανάπτυξη της Αθήνας και την εξέλιξη της οικονομίας.

Συντέλεσε και συνεχίζει να συντελεί έως σήμερα στην εξέλιξη θεσμών, συλλογικών οργάνων, αθλητικών σωματείων, φιλανθρωπικών δράσεων, πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Διεκδικητικός και με το χάρισμα της επικοινωνίας, αφήνει ένα πολύ ιδιαίτερο «προσωπικό» αποτύπωμα σε ό,τι ενασχολείται, αφιερώνεται και κατευθύνει. Επιδίωξή του, η πρόοδος, η εξέλιξη, η ανάπτυξη, η ευημερία, το καλύτερο αύριο για όλους.

Γιος του επιτυχημένου βιομήχανου Αχιλλέα Μακρόπουλου, πολιτευτή της Νέας Δημοκρατίας, ιστορικού στελέχους και προέδρου επί μακρόν του Παναθηναϊκού, ο κ. Ν. Μακρόπουλος από πολύ νωρίς, με τις ισχυρές οικογενειακές καταβολές στην πολιτική, τον αθλητισμό, την οικονομία, ξεκίνησε να γράφει τη δική του ιστορία. Παρών στην επιχειρηματικότητα, στην πολιτική και φυσικά στον αθλητισμό. Διατέλεσε αντιπρόεδρος του Παναθηναϊκού A.O., ενώ πρόσφατα ανέλαβε πρόεδρος του A.O. ΠΑΓΚΡATIOY συλλόγου.

Μιλά στην «Ασφαλιστική Αγορά» για τα σχέδιά του, κάνει αναφορές στο παρελθόν, αποκαλύπτει μοναδικές λεπτομέρειες για τη ζωή του, το πώς ξεκίνησε την έως σήμερα μεγάλη πορεία του και πώς θα συνεχίσει με σχέδια πολλά και δημιουργικά με ό,τι ασχολείται.

Ο κ. N. Μακρόπουλος δεν έχει δισταγμούς στην επόμενη πρόκληση…

Δηλώνει έτοιμος να συμβάλει για μια ακόμη φορά σε ένα βήμα μεγάλο για την Ελλάδα, την Ιδιωτική Ασφάλιση, την εταιρεία του ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική και τον Δήμο Αθηναίων.

 

Συνέντευξη στον Δημήτρη Ρουχωτά (περιοδικό Ασφαλιστική Αγορά Δεκέμβριος 2019 Φύλλο 502)

Για τον μέντορά του Γεώργιο Πλυτά…

Κύριε Μακρόπουλε, η εκλογή σας στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων και η ανάληψη καθηκόντων Αντιδημάρχου Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας & Επενδύσεων συνειρμικά οδηγεί στη θύμηση του Γεωργίου Πλυτά. Θα άξιζε για τους νεότερους να μας πείτε δυο λόγια για τον Δήμαρχο αλλά και τον ασφαλιστή Πλυτά.

Ν.Μ.: Τα λόγια μοιάζουν αδύναμα στην περιγραφή μιας προσωπικότητας όπως του Γιώργου Πλυτά. Μοναδικός, σπουδαίος, αντικειμενικός, οραματιστής αλλά και βαθιά επαγγελματίας. Για τον κλάδο μας, επίσης δυναμικός. Θα τον χαρακτήριζα ως «πρύτανη» των ασφαλιστών της εποχής. Και ο πατέρας του Αμβρόσιος, όπως και ο Γιώργος Πλυτάς είχαν διατελέσει Δήμαρχοι Αθηναίων και πρόεδροι της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών. Η προσωπικότητά του με γοήτευσε ισχυρά. Λέω ότι είναι ο μέντοράς μου και το πιστεύω βαθιά. Το πόσο με επηρέασε και καθόρισε τη ζωή μου αυτός ο άνθρωπος, ο τότε πεθερός μου, θα σας το αφηγηθώ εστιάζοντας σε μερικές καθοριστικές στιγμές.

Ήταν στις αρχές της δεκαετίας του ‘70, όταν μαζί του επισκέφθηκα τους «Lloyd’s of London», τον «ναό» του ασφαλιστικού κλάδου από άποψη ιστορίας, παρουσίας και τεχνογνωσίας. Αυτή η στιγμή ήταν καθοριστική. Ένιωσα δέος, αισθάνθηκα το κύρος και τη σοβαρότητα να κυριαρχεί στον χώρο. Γοητεύτηκα και είπα ότι «θα γίνω ασφαλιστής». Ήταν η κορυφαία στιγμή στη ζωή μου, που καθόρισε την επαγγελματική μου πορεία έως σήμερα. Ωστόσο, πήρα και πολλά ακόμα στοιχεία από αυτόν.

Παραμένει άσβεστη η μνήμη του έως σήμερα. Στο πλαίσιο αυτό κινήθηκα και εγώ. Ασχολήθηκα με τον κλάδο με τη γνωστή μου πορεία. Βγήκα μπροστά στα κοινά, δημιούργησα τη δική μου ασφαλιστική εταιρεία και εσχάτως στα αχνάρια του ασχολήθηκα με τον δήμο. Όχι τυχαία. Ήταν η χαρισματική προσωπικότητα του Κώστα Μπακογιάννη, η βεβαιότητά του και ο συγκροτημένος χαρακτήρας του, το πρόγραμμά του, το όραμά του για την αναγέννηση της Αθήνας.

Με ώριμη σκέψη αποφάσισα να ασχοληθώ με τα δημοτικά, τιμήθηκα από τους Αθηναίους, εκλέχτηκα και ορίσθηκα, από τον Κώστα Μπακογιάννη, Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας και Επενδύσεων. Η συνέχεια προκλητική. Θέλω να αποδώσω την εμπειρία μου και την επιχειρηματική σκέψη στο έργο αναγέννησης, όπως θέλω να το βλέπω, της Αθήνας.

Η ευθύνη και η πρόκληση της Αντιδημαρχίας

Ακολουθώντας, όπως είναι φυσικό, το πρόγραμμα του νέου Δημάρχου Κώστα Μπακογιάννη, ασφαλώς θα συμβάλετε κι εσείς σε αυτό, με τη φυσική και πνευματική σας συμμετοχή. Θέλετε να μας εμπιστευτείτε τους στόχους και τα οράματά σας για την ενδιαφέρουσα αυτή περίοδο που ανοίγεται μπροστά σας;

Ν.Μ.: Ξεκινώ από την αρχή. Είναι μια νέα ενδιαφέρουσα ευθύνη και ταυτόχρονα πρόκληση, διότι η συγκεκριμένη Αντιδημαρχία συστήθηκε για πρώτη φορά στον δήμο. Στην ανάπτυξή της, φυσικά, θα ακολουθήσουμε τις βασικές αρχές του προγράμματος του Κώστα Μπακογιάννη. Δηλαδή, να παράξουμε τεχνοκρατικό έργο, να συμβάλουμε στην εξέλιξη της Αθήνας, να συντελέσουμε στη βελτίωση του επιπέδου της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της πόλης.

Όλα αυτά για τη δική μου Αντιδημαρχία συνεπάγονται ευθύνη, που είναι εστιασμένη στην ανάπτυξη, την επιχειρηματικότητα, τις επενδύσεις. Αυτό σημαίνει μια πόλη με ενεργές επιχειρήσεις, με δρώμενα επιχειρηματικά, με προβολή του επιχειρείν. Σημαίνει ταυτόχρονα και θέσεις εργασίας και βελτιωμένη «εικόνα» των πάσης φύσεως δραστηριοτήτων. Σημαίνει και πρόγραμμα στήριξης, ανάπτυξης, βελτίωσης και –γιατί όχι– ίδρυσης και νέων, καινοτόμων, σύγχρονων επιχειρήσεων.

Αυτό είναι το όραμα επί του οποίου θα εργαστούμε όλοι. Ευνόητο είναι πως χρειάζονται συνέργειες, χρειάζεται συστράτευση πολλών δυνάμεων, πολιτικών, οικονομικών, κυβερνητικών και θεσμικών φορέων. Η πρόκλησή μας είναι να μπορέσουμε να αναστήσουμε τη χαμένη επιχειρηματικότητα, αυτή που υπέστη πλήγμα στην περίοδο της κρίσης. Να δώσουμε λάμψη ζωής και κινητικότητα στην Αθήνα.

Η εξειδίκευσή μας, οι στόχοι μας, οι ακριβείς ενέργειες θα επικοινωνηθούν σε όλους και θα ζητηθεί η συμμετοχή ευθύνης στον βαθμό που στον καθένα αναλογεί. Η εξέλιξη της επιχειρηματικότητας στον δήμο είναι συλλογική υπόθεση.

Η ξεχωριστή παρουσία της ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστικής

Για να μην ξεχνιόμαστε… Ποια είναι αυτή τη στιγμή, μετά από τις νέες και μεγάλες υποχρεώσεις που αναλάβατε, η μέριμνά σας για την ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική; Ποια είναι η στρατηγική σας για την ανάπτυξη της Εταιρείας, της οποίας είστε δημιουργός;

Ν.Μ.: Η ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική έχει τη γνώση και την εμπειρία να διεκδικεί ένα μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στον ασφαλιστικό χώρο. Βασική μας προτεραιότητα είναι η ενίσχυση της αναπτυξιακής μας πορείας, αλλά πάντα σε κερδοφόρα βάση.

Η υγιής χρηματοοικονομική μας εικόνα αποτέλεσε, εξάλλου, βασικό λόγο για να δημιουργήσουμε πεδία μακροχρόνιας συνεργασίας με παγκοσμίως γνωστούς για την οικονομική τους ευρωστία Αντασφαλιστικούς Οίκους, αξιολογημένους τουλάχιστον με rate A.

Πρόκειται για κάλυψη η οποία έδωσε στην ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική τη δυνατότητα να εισέλθει δυναμικά και επιτυχώς στους μεγάλους Εμπορικούς και Βιομηχανικούς κινδύνους, έχοντας καθιερωθεί, πλέον, ως ένα από τα ισχυρότερα σχήματα του κλάδου στον τομέα αυτό.

Θέλω να αναδείξω ότι στην εξέλιξή μας συνέβαλε καθοριστικά η συνεργασία με τους συγκεκριμένους αντασφαλιστικούς οίκους, οι οποίοι στηρίζουν την ΕΥΡΩΠΗ με το υψηλό τους capacity και τη συμμετοχή τους στην άμεση κάλυψη των αποζημιώσεων. Αυτό σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι στην εταιρεία μας γνωρίζουν ότι δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα στην αποζημίωσή τους και θα είμαστε δίπλα τους, όπως έχουμε αποδείξει, όποτε χρειάστηκε, έως σήμερα.

Επίσης σε επίπεδο ανάπτυξης, στην ΕΥΡΩΠΗ, διατηρούμε τα καλά μας αποτελέσματα, διευρύνουμε το δίκτυο πωλήσεών μας, αλλά παράλληλα σχεδιάζουμε και νέα καινοτόμα προϊόντα ασφάλισης, που στόχο θα έχουν την είσοδό μας σε νέες αγορές και τη διεύρυνση του πελατολογίου μας μέσα από σύγχρονες ασφαλιστικές ανάγκες. Είναι σημαντικό, όμως, να διατηρήσουμε και τη δική μας ξεχωριστή παρουσία στην ελληνική επικράτεια. Για τον λόγο αυτό δεν συμμετείχαμε στο φαινόμενο που διαπέρασε τα τελευταία χρόνια την αγορά, με κατακόρυφη πτώση των ασφαλίστρων του κλάδου αυτοκινήτου. Δεν θα βάζαμε ποτέ πτωχευτικούς παράγοντες στη λειτουργία μας. Αντίθετα, καταρτίσαμε παραμετρικά τιμολόγια και απομακρυνθήκαμε από άκρως ζημιογόνες περιοχές. Δουλεύουμε επάνω σε υγιείς βάσεις και αυτό καταδεικνύει ο υψηλός Δείκτης Φερεγγυότητας που έχει η εταιρεία, βάσει των κανόνων της Ευρωπαϊκής Εποπτικής Αρχής και της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ο Δείκτης Φερεγγυότητας της εταιρείας μας αγγίζει το ποσοστό 241,19%, με ημερομηνία αναφοράς την 30/06/2019, δηλαδή έχουμε από τα μεγαλύτερα ποσοστά της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς, γεγονός που με κάνει ιδιαίτερα περήφανο για την εταιρεία μου.

Οι προκλήσεις, βέβαια, που έχουμε μπροστά μας είναι μεγάλες. Η ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική θα είναι παρούσα σε όλες τις επικείμενες εξελίξεις και θα κρατήσει τη δική της ξεχωριστή παρουσία, με νέα καινοτόμα προϊόντα, νέες προτάσεις, νέες ασφαλιστικές λύσεις. Στόχος μας είναι να είμαστε πρωτοπόροι και ισχυροί και να εξελιχθούμε και στους άλλους ασφαλιστικούς τομείς που δυναμικά θα αναπτυχθούμε.

“Τιμήθηκα από τους Αθηναίους, εκλέχτηκα και ορίσθηκα, από τον Κώστα Μπακογιάννη, Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας και Επενδύσεων. Η συνέχεια προκλητική. Θέλω να αποδώσω την εμπειρία μου και την επιχειρηματική σκέψη στο έργο αναγέννησης, όπως θέλω να το βλέπω, της Αθήνας”.

Αρνητικά επιτόκια και αυτόνομα οχήματα θα αλλάξουν την αγορά

Σας προβληματίζει κάτι που αφορά τη δραστηριότητα των ασφαλιστικών εταιρειών το οποίο θέλετε να επισημάνετε; 

Ν.Μ.: Θεωρώ πολύ σημαντικό τα αρνητικά επιτόκια που διαμορφώνονται στη διεθνή αγορά. Θα το χαρακτήριζα «ως μελλοντική άσκηση επιδεξιότητας» για τις ασφαλιστικές εταιρείες. Επίσης, καθοριστικό θέμα είναι και η «νέα εικόνα» που θα διαμορφωθεί στον κλάδο αυτοκινήτου στο μέλλον, με την ανάπτυξη των αυτόνομων οχημάτων.

Όσον αφορά τα αρνητικά επιτόκια, η εξέλιξη καταγράφεται ως πρόβλημα για τη διεθνή οικονομία. Όμως, πλήττεται ιδιαίτερα ο τομέας των ασφαλιστικών εταιρειών και αυτό πρέπει να το αξιολογήσουμε προσεκτικά και να διαμορφώσουμε τις κινήσεις μας. Χρειάζεται να αντισταθμίσουμε την επερχόμενη απειλητική εξέλιξη.

Τώρα, όσον αφορά τον τομέα ασφάλισης οχημάτων, σταδιακώς ανατρέπεται κάθε έως σήμερα δεδομένο και σε μια δεκαετία όλα θα είναι διαφορετικά. Τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό, οι νέες ασφαλιστικές καλύψεις που θα προκύψουν, αποτελούν μια νέα θεματική, που και πάλι οι ασφαλιστικές εταιρείες θα έλθουν να αντιμετωπίσουν. Εκτιμώ ότι αυτά τα δύο που σας ανέφερα δείχνουν ότι το μέλλον δεν θα είναι ανέφελο για την ιδιωτική ασφάλιση. Θα χρειαστούν τεχνικές κινήσεις, εργασία, έξυπνες επιλογές